Reakcija na diskriminaciju učenika koji ne pohađaju vjeronauk

Udruge Protagora i LiberOS pridružuju se svim izrazima zgražavanja i negodovanja na pokušaj nekih osnovnih škola u Hrvatskoj da, pod egidom zaštite djece od korona ugroze, učenike i učenice primoravaju da budu uključeni u nastavu vjeronauka iako ga nisu upisali.

Protivimo se ovakvom pokušaju prisilne vjerske indoktrinacije i zahtijevamo od ministra g. Radovana Fuchsa da ovakvu praksu odmah prekine i buduće pokušaje ove vrste osujeti.

Javna/državna škola ne može i ne smije biti mjesto bilo kakve indoktrinacije, naročito u državi čiji Ustav izrekom tvrdi da su vjerske zajednice odvojene od države.

Sramotna praksa koja se zahvaljujući „Vatikanskim ugovorima“ već desetljećima provodi u hrvatskim osnovnim školama, sustavno provodeći svjetonazorsku podjelu među djecom te njihovu višestruku diskriminaciju, mora biti zaustavljena raskidom ugovora između Vlade RH i Svete stolice, a dok se to ne učini, MZOŠ mora učenicima osnovnih škola osigurati alternativni predmet vjeronauku kao što je to slučaj s Etikom u srednjoj školi. Izostanak takve prakse u osnovnim školama smatramo smišljenim činom koji omogućava što brojnije upisivanje djece na vjeronauk čime roditelji izbjegavaju prepuštanje svoje djece školskim hodnicima i sličnim neprimjerenim praksama.

Svim onima, koji će čitajući ovaj tekst pomisliti da smo neutemeljeno oštri i neblagonakloni prema istinskim vjernicima poručujemo da dobro promisle koliko je Vlada svojim toleriranjem epidemiji neprimjerenog ponašanja Crkve doprinijela njenom širenju.

Uduga Protagora

Udruga LiberOS

Posted in Novosti.