Reakcija na mogućnost uvođenja alternative vjeronauku

 

Upravni odbor udruge Protagora pozdravlja ideju ministra Radovana Fuchsa da se u osnovne škole kao alternativni izborni predmet uvede „Religijska kultura“!

Smatramo da bi se time znatno ublažila višestruka diskriminacija učenika osnovnih škola koji ne upisuju vjeronauk te su prepušteni kojekakvim, pedagoškim i s pozicije dječjih prava nebuloznim i štetnim ponašanjima od strane MZOŠa te pojedinih učitelja i ravnatelja.

Ovu inicijativu treba hitno provesti – bez obzira što je nastavna godina već započela! Činjenica da je nastavna godina započela nesmije biti prepreka da se izmjeni ono što je toliko štetno za djecu i već više od dva desetljeća izaziva žestoke reakcije i roditelja i drugih društvenih subjkata. To će biti teško napraviti, ali svim teškoćama usprkos – nije nemoguće!

Međutim, smatramo da je uvođenje predmeta „Religijska kultura“ kao alternativnog vjeronauku, moguće prihvatiti isključivo kao hitnu mjeru razrješavanja postojećih problema, ali da je to samo privremena mjera do konačnog raskida „Vatikanskih ugovora“ – za koji su se stekli svi potrebni uvjeti, te posljedično isključivanjem vjeronauka iz državnih/javnih škola.

Posted in Novosti.