Reakcija Protagore na odluke Stožera civilne zaštite

U situaciji obilježenoj napredovanjem korona pandemije i u Republici Hrvatskoj, koje prijeti da prijeđe granice kontrole, nužno je poduzimanje svih potrebnih mjera kako bi se zaraza zaustavila ili bar što manje i što sporije širila. Nacionalni stožer donio je u tom smislu neke odluke i poduzeo odgovarajuće mjere, što svakako valja pozdraviti.

Kao organizacija civilnog društva i mi se pridružujemo pozivu građankama i građanima naše zemlje da se ponašaju maksimalno odgovorno jer samo odgovornim ponašanjem moguće je spriječiti predvidljive tragične posljedice.

Odgovorno ponašanje valja očekivati i čak zahtjevati i od građana i od čimbenika vlasti. Međutim, moramo primijetiti nedosljednost Nacionalnog stožera, posebno u pogledu izostajanja primjene traženih epidemioloških mjera u sferi djelatnosti vjerskih zajednica. Najveća od njih, Katolička crkva, gotovo uopće nije ohuhvaćena zabranom masovnog okupljanja,  a i sama pokazuje odsustvo čak i najelementarnije odgovornosti za zdravlje stanovništva. Umjesto da se bar djelomice u ime solidarnosti (na koju se inače tako rado pozivlje) odrekne dijela obilnih prihoda iz državnog proračuna i proračuna lokalnih zajednica, te sredstva usmjeri na najpotrebitije žrtve društvene krize izazvane pandemijom, Crkva organizira svoje aktivnosti kao da je stanje normalno, te na taj način daje vidan doprinos širenju zaraze.

Očekujemo da će Nacionalni stožer odustati od  svoje neodgovorne blagonaklonosti i poduzeti odgovarajuće mjere i u pogledu vjerskih okupljanja jer nikako ne možemo prihvatiti da Crkva ne može organizirati svoj rad u skladu s propisanim mjerama: osoba na ulazu koja će provjeravati temperaturu je možda pretjerani zahtjev, ali svakako neki crkveni djelatnik može provjeravati nošenje maski te ih besplatno djeliti u slučaju da ih netko nema, dezinficirati ruke na ulazu, te nadasve paziti na propisani razmak i broj prisutnih osoba.

Posted in Novosti.