Otvoreno pismo političkim strankama pred parlamentarne izbore

Protagora, LiberOS, Centar za građansku hrabrost te Pokret za Sekularnu Hrvatsku su na današnji dan političkim strankama uputili priloženo pismo i zatražili očitovanje do 20.6.2020.g., a u svjetlu predstojećih izbora u Hrvatskoj.

 

Odgovore, te nedostatak istih ćemo također objaviti nakon isteka roka.

 

"Poštovani,

Svjesni povlaštenog statusa Katoličke crkve u Republici Hrvatskoj koja nas, zahvaljujući ugovorima sa Svetom Stolicom, košta otprilike 1,2 milijarde kuna godišnje i stvara nam cijeli niz problema, šaljemo Vašoj, kao i svim strankama koje se natječu za ulazak u Sabor, sljedeće pitanje:

Smatrate li da Ugovore između Svete Stolice i Republike Hrvatske treba revidirati/raskinuti u svrhu zaštite Ustavom zajamčene sekularnosti?

Odgovor na ovo pitanje očekujemo do 20. lipnja 2020. kad ćemo ga i objaviti u medijima u svrhu informiranja zainteresirane javnosti.

Kao što vam je vjerojatno poznato, 6. lipnja 2017. godine Ustavni sud Republike Hrvatske izjasnio se nenadležnim za pokretanje postupka ocjene sukladnosti „Vatikanskih ugovora“ s Ustavom Republike Hrvatske. Bilo koji međunarodni ugovor ili zakon koji je iznad obveze sukladnosti s Ustavom Republike Hrvatske otvara vrata rušenju suvereniteta Republike Hrvatske kao pravne države, pobijajući svrhu i važnost Ustava kao temeljnog pravnog akta naše države.

Neki od problema koji proizlaze iz trenutačno važećih „Vatikanskih ugovora“ su:

  • ranije spomenuti trošak državnog proračuna od cca 1,2 milijardi kuna;
  • status vjeronauka kao izbornog predmeta, uz obvezu uključivanja u redovnu satnicu, što mu daje jednak položaj i značenje koje imaju drugi, znanstveno utemeljeni predmeti i ograničava satnicu znanstveno utemeljenim sadržajima koji su djeci (svoj djeci) daleko potrebniji i životno svrsishodniji;
  • svjetovnim vlastima onemogućena je promjena neradnih dana bez suglasnosti Katoličke Crkve;
  • narušavanje načela „jednakosti svih građana pred zakonom“ jer uvjetuju informiranje hijerarhije Katoličke crkve prije pokretanja kaznenog postupka protiv pripadnika klera iz čega proizlazi nejednakost pred zakonom s ciljem zaštite članova klera Katoličke crkve od kaznenog progona;
  • Katolička crkva nije upisana u registar vjerskih zajednica već joj se navedenim ugovorima jamči javna pravna osobnost a time i povlašteni položaj u odnosu na druge vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj.
  • činjenica da Katolička crkva ne plaća porez na svoje komercijalne aktivnosti

 

 

Protagora, udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta

LiberOS, Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava

Centar za građansku hrabrost, Udruga s ciljem promicanja i poticanja građanske hrabrosti

Pokret za Sekularnu Hrvatsku, Inicijativa građana"

Posted in Aktivnosti, Novosti.