Preminuo Dževdet Hadžiselimović

In memoriam

Dževdet Hadžiselimović (1940. – 2020.)

 

Upravni odbor i člastvo Protagore s tugom su primili vijest da je nakon duge i teške bolesti u Puli preminuo jedan od naših utemeljitelja Dževdet Hadžiselimović, počasni doktor Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i prvi dobitnik našeg priznanja Milan Polić.

Rođen 1940. godine u Kotor Varošu (BiH), nakon srednje vojne škole koju je pohađao u Divuljama, on je uz rad studirao psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje je 1970. godine i diplomirao. Nakon toga radio je kao školski psiholog i prosvjetni savjetnik, najprije u Crikvenici a potom u Puli, te se u stručnim krugovima smatra ključnim osnivačem školske psihologije u Istri, za što je dobio više uglednih priznanja Hrvatskoga psihološkog društva. Bogat stručni i znanstveno-istraživački rad (u kojemu se posebno ističu: izrada testova u području školske psihologije, istraživanja odnosa djece i umjetnosti te djece i masovnih medija, kao i nasilja kojemu su djeca izložena, istraživanja dječjih strahova, oblikovanje humaniziranog modela ocjenjivanja i prevencija nepoželjnih oblika ponašanja, što je rezultiralo većim brojem znanstvenih i stručnih radova kao i brojnim popularizacijskim člancima i javnim nastupima), nadopunio je stručnim i aktivističkim zalaganjem za očuvanjem što povoljnije klime na našem planetu, te bogatim angažmanom u humanitarnim i ekološkim organizacijama (što je, i to s još većim intenzitetom, nastavio i nakon umirovljenja 1997. godine). U njegovoj se aktivističkoj biografiji među ostalim ističu angažman u Crvenom križu, Društvu Naša djeca, Centru za humanitarni rad Suncokret i Društvu za cerebralnu paralizu, te oblikovanje projekta Pula – zdravi grad.

Kao humanist i dosljedan zagovornik sekularnog društva Dževdet Hadžiselimović bio je zajedno s prvim predsjednikom Milanom Polićem jedan od bitnih inicijatora osnivanja udruge Protagora, čijem je djelovanju davao dragocjen doprinos. Dosljedno je raskrinkavao nositelje retrogradnih tendencija u našem društvu te lucidno upozoravao na pogubne posljedice desekularizacije i klerikalizacije društva, posebno s obzirom na djecu i mladež.

Njegovim odlaskom pretrpjeli smo velik gubitak. Nedostajat će nam njegova ustrajnost, prinicipijelnost i intelektualna moć. No, taj nam gubitak nameće i obavezu da nastavimo putem koji je Dževdet Hadžiselimović uporno krčio. Hvala mu za sve i neka mu je vječna slava!

Upravni odbor udruge PROTAGORA

Posted in Novosti.