Izvještaj – International Religious Freedom or Belief Alliance Ministerial Conference [Prag, 28. 11. – 30. 11. 2023.]

1. dan (28. studenog)

Nažalost, zbog snijega na cesti, moj bus je stigao kasnije nego očekivano u Prag, pa sam više – manje propustila prvi dio konferencije.

Session: Youth FoRB track

Na ovom panelu govore su držali članovi mladeži iz različitih dijelova svijeta i religijskih pozadina. Ovo je bio jedini panel na kojem su mladi imali priliku obratiti se prisutnima, te na nijednom drugom panelu mladi nisu bili zastupljeni. Ovaj panel je bio slabo posjećen jer je paralelno uz to održavan National statements gdje su bili predstavnici država. Marginalizacija mladih na način koji sam prije vidala gdje se mladima da posebni panel, ali nisu zastupljeni na ostalim panelima. Paralelno uz Youth FoRB track u prostoriji za sastanke se održao: National Statements, Contributions and Volountary Pledges. Ovdje nisam prisustvovala jer ne predstavljam direktno Hrvatsku već Protagoru. Kasnije sam saznala da je na konferenciji bio i predstavnik Hrvatskog ministarstva vanjskih poslova, Ivan Picukarić. Pretpostavljam da je i Hrvatska bila jedna od država potpisnica.

Session: Youth Religiously Diverse Football Panel

Predstavnici Football for Peace imali su panel na kojem su predstavili važnost svog projekta i kako nogomet može pomoći u povećanju tolerancije i približavanju ljudi. Zanimljiv dio konferencije te su predstavnici lijepo približili temu prisutnima. Poslije panela se održala utakmica se predstavnicima Football for Peace na stadionu.

Dodatni eventi (invitation only)

(Dodatni eventi koji su invitation only. Ovo mi nije bilo objašnjeno prije dolaska u Prag pa sam pretpostavljala da je ovo samo normalan dio programa, a iako nije ja sam dobila pozivnicu od organizatora te sam zaključila da sam automatski pozvana. Nažalost to nije bilo tako i tek sam na samoj konferenciji saznala da su se slale posebne pozivnice za sve dodatne evente te ja nisam dobila ni jednu.)

Sastanak u Britanskoj ambasadi – nisam bila pozvana ni prisustvovala

Večera i sastanak u SAD ambasadi – nisam bila pozvana ni prisustvovala

(Slučajno sam na hodniku srela organizatoricu Panel for Experts on FoRB (ODIHR/ OSCE) čija sam članica. I onda sam napokon saznala kako sam došla do ove konferencije; ona je predložila da me pozovu na konferenciju isto kao i drugog kolegu jer smo ja i on smo jedini mladi u toj organizaciji. Ono što me dodatno zbunilo je što je taj mladi kolega išao na večeru u SAD ambasadi isto kao i organizatorica koje je bila šokirana što ja ne idem. Nadam se da je razlog ovog propusta samo nečija greška u papirologiji i da nisu me htjeli zaboraviti.)

2. dan (29. studenog)

Session: Religious Life under Digital Surveillance

Na ovom panelu raspravljalo se o digitalizaciji, vjerskoj privatnosti i vjerskoj diskriminaciji. Govornici su iznosili svoja iskustva te se tema pretežito vezala za digitalni nadzor u Kini i kako se to može koristiti protiv stanovništva u smislu vjerske diskriminacije, primjerice pri zapošljavanju.

Session: Technology and Corporations: How Social Media Platforms and Artificial Inteligence Can Protect FoRB.

Tema ovog panela se isto tako dotakla primjera Kine i tamošnjeg korištenja umjetne inteligencije. Govornici su raspravljali i o društvenim mrežama i količinom podataka koje se skupljaju o pojedincu, a da to nismo ni svjesni, te kako to može utjecati na slobodu vjeroispovijesti jer pojedine kompanije mogu koristiti te podatke protiv pojedinaca.

Session: Donor Session

Panel na kojem je bilo govora u filantropiji, darivanju i financijskoj pomoći onima koji su ugroženi na bilo koji način. Naglašeno je bilo kako motiv financiranja mora biti jasan i moralan, a ne samo kako bi sponzor sebe promovirao. Nadalje, bilo je govora i kako povezati javne institucije i privatne korporacije u svrhu FoRB-a i pomoći ugroženima.

* Nakon prijevoza od Czernin Palace u kojoj se glavnina konferencije održala, prevezeni smo busevima do Charles Sveučilišta u centru grada gdje se održala manja konferencija s ciljem obilježavanja Crvene Srijede. (U sklopu tog obilježavanja vjerske građevine u centru Praga su bile osvjetljene crvenim svjetlom)

Red Wednesday

Nažalost na ovom dijelu konferencije je bilo manje političke korektnosti i tolerancije. Ono što sam primijetila je da je bilo negativno ciljano prema ateistima, sekularistima, doktorima koji obavljaju pobačaje, LGBT, .itd.

Session: What Place Does the Religious Freedom Have Among Human Rights?

Panelisti su predstavljali ideju kako religijska prava su dio ljudskih prava i kako je to neodvojivo. Navodili su povelju ljudskih prava koja omogućava i religijsku slobodu i kako bi se trebali držati tih pravila. Nažalost bilo je negativnih dijelova govora kao na primjer podatak da u nekim državama se pišu liste doktora koji rade pobačaje i da zašto moraju te liste postojat.

Session: How to Get Freedom of Religion Into Public Discussion?

Na ovom panelu su govornici raspravljali o vidljivosti FoRB-a u javim raspravama i kako se to s njihove točke gledišta često ne poštuje. Također je bilo govora općenito o poštivanju FoRB-a u javnosti te poštivanju osobnih sloboda. Ovdje moram navesti da sam posebno primijetila kako je snimljeni govor jednog od predstavnika kršćanstva otvoreno veličao kršćanstvo uz ostalo što je rekao.

* Sessionima su prethodili uvodni govori te nakon sessiona smo imali organiziranu malu turističku turu gradom za one koji žele. Alternativno tome dana je i opcija da ostajemo na završnim govorima za kojima bi se održala židovsko-kršćanska molitva (uživo prijenos na TV), zatim procesija oko zgrada koje su osvjetljene crvenim svjetlima, te na kraju humanitarni koncert. (Ja sa odabrala turističku turu gradom)

Dodatni eventi (invitation only)

Dinner Honoring Victims of Religious Persecution – nisam pozvana i nisam prisustvovala

(Primijetila sam da je jako puno ljudi dobilo poziv za ovaj event i to dosta mladih ljudi. Ja nisam dobila pozivnicu.)

3. dan (30. studenog)

Session: MENA Region Roundtable

Panelisti su raspravljali o dobrim praksama vezanim za FoRB na bliskom istoku i sjevernoj Africi. Nisam prisustvovala jer sam bila na sastanku mladih u zasebnoj prostoriji.

* Sastanak mladih: Raspravljalo se o problemima s kojima se mladi susreću te kako i pridobiti mlade da se zalazu za FoRB. Ja sam komentirala kako je ovo zapravo jedan skup hobi jer ja ne mogu se FoRB-u potpuno posvetiti zbog svog glavnog posla te da financiranje mladih u FoRB-u je jako loše i manjkavo. S tim se većina složila. Potpuno razumijem i zašto: neki od mladih su preletjeli pola svijeta sa donacijama iz svojih organizacija ili iz svog džepa. (Zahvaljujem se PROTAGORI sto je ovo financirala)

(Na ovo sam jedino uspjela dospjeti na listu jer je jedan mladi predstavnik mormona kojeg sam upoznala dan prije mi prišao tik prije samog sastanka i pitao bi li se pridružila mladima.)

Session: Central European FoRB Roundtable

Panelisti su raspravljali o FoRB-u u Centralnoj Europi te trudu za postizanje slobode vjeroispovijesti. Komunistički režimi su bili negativno komentirani zbog nedostatka religijskih sloboda u to vrijeme. Tema panela je bila proširena i na sadašnjost, gdje još uvijek postoje prepreke za religijske zajednice pri otvorenom izjašnjavanju. Nažalost, i ovdje sam primijetila komentare poput: ateizam je agresivan, sekularizam je kao neka nova religija negativnom kontekstu?, komunizam je užas jer je bez religije i morala, kako je društvu potrebna mudrost i vodstvo crkve i slično.

Session: Intercultural and Interfaith dialogue: Freedom of Religion and Women´s rights

Tema se većinom odnosila na ugroženost žena u religijskim manjinama. Predstavljeno je nekoliko ideja kako spriječiti sukob ženskih prava i religije (a time i religijskih manjina).

(Iskreni pokušaji da se približe ženska prava i religije. Prava žena da nose hidžabe, burke, burkinije i slična pokrivala te negativno komentiranje Francuske koja je to maloljetnim djevojčicama zabranila. U jednom trenu je spomenuta i Trans zajednica u Iranu koja je u povlaštenoj poziciji jer njihova vlada daje novce za tranziciju – ne znam dovoljno o ovoj temi te ne mogu dobro prosuditi.)

* Završetak konferencije sam propustila jer sam jurila da stignem na bus za Berlin.

Komentar:

Konferencija je bila službeno organizirana od strane Českog ministarstva vanjskih poslova, pa samim time dobiva na važnosti. Smatram da je bas zbog toga važno da sekulaziram i ateizam bude ovdje prisutan. Po mom mišljenju bilo bi bolje da je organizirana sa više interakcije, jer se sve više-manje svodilo na slušanje govora i kratke mogućnosti za postavljanje pitanja koje su bile rijeko iskorištavane. Bilo je predstavnika većine velikih svjetwskih religija i također službenih predstavnika država i bilo je medijski popraćeno. Svaki dan je počeo sa invokacijama, iako nisu sve religije imale pravo na invokaciju, dijelom zbog manjka reprezentacije. Ja sam bila jedina koja je predstavljala sekularizam i ateizam sto je za mene ništa novo. Ono gdje smatram da je došlo do propusta je da nisam pozvana kao predstavnik sekularizma i ateizma već samo kao predstavnik mladih. A prostor u kojem su sjedili mladi na konferenciji je bio u hodniku. Tako da je bilo teško vidjeti tko govori zbog stupova koji dijele hodnik i dvoranu te smo gledali govore preko TV koji je postavljen na jedan od tih stupova. Ovo bi se još moglo tolerirati da je bilo tko drugi ravnopravno pozvan u ime sekularizma i ateizma, ali nažalost to nije bio slučaj.

(Nastavljam se boriti gdje i kako stignem te se nadam sa će se barem malo situacija promijeniti u budućnosti.)

Posted in Novosti.