Vesna Mihoković Puhovski: Zadrte ideje

Razgovor s Vesnom Mihoković Puhovski, predsjednicom Udruge Protagora, objavljen je u rubrici "Kratko i jasno", u tiskanom i online izdanju tjednika Portal Novost, 12. ožujka 2023. Razgovor je vodila novinarka Mirna Jasić Gašić. Izvorni tekst dostupan je na ovom linku. Tekst prenosimo u cijelosti.


Muškarci koji kleče i mole pojavili su se i u drugim gradovima osim Zagreba?

- Ovaj apsurdni politički teatar nije slika samo hrvatskog društva, već dolazi iz drugih evropskih postsocijalističkih država u kojima su vjerske organizacije, posebice Katolička crkva, preuzele neke internacionalne "tekovine" pa ih pokušavaju realizirati i kod nas. Radi se o radikalnim vjerskim skupinama, koje nisu svojstvene samo kršćanstvu, već ih nalazimo i u drugim religijama. U nekim posebice islamskim državama u kojima ne postoji ni "S" od sekularizma niti "D" od demokracije takve ideje su totalno zavladale što se u evropskim državama, pa tako i u Hrvatskoj neće desiti. Prostor sloboda je već osvojen i ima dovoljno "čuvara" posebice među mladima koji će taj prostor očuvati.

- Žalosno je i potpuno anakrono da se ni Katolička crkva (unatoč nekim "probojima" rimskog biskupa i ponekog svećenika kod nas) niti država ne ograđuju od takvih inicijativa. Kad se govori o Hrvatskoj posebno treba obratiti pozornost na čimbenike političkog života posljednjih 30 godina. Sprega vlastodržaca i Katoličke crkve datira od samoga početka i valja se podsjetiti da vjeronauk nije ušao u obrazovni sustav Vatikanskim ugovorima, nego nekoliko godina prije. Slučaj u Munchenu gdje su vlasti odlučile ući u "crkvu" radi sankcioniranja seksualnih zločina dobar je primjer pravne države u obrani civilizacijskih i humanističkih tekovina.

Riječ je o okupljanju ekstremnih katolika. Što pokušavaju?

- Oni pod egidom molitve – koja je intimni čin obraćanja vjernika svojemu bogu – pokušavaju ostvariti čisto političke ciljeve, realizirati zadrte konzervativne ideje koje idu protiv prava žena i u društvu uspostaviti već iščezle ili bar dobrano načete postulate patrijarhata. Žele uspostaviti kontrolu nad ljudskom seksualnošću, a pogotovo ukinuti pravo žene na medicinski siguran pobačaj. Međutim, unatoč pojavama ovakvih apsurda, kotač povijesti ne može ići unatrag i emancipacija žena se više, bar u evropskom političkom i civilizacijskom krugu, ne može ukinuti. Pokušaji svođenja žene u društvu na "ropkinju muževnosti" i reproduktivnu mašinu ne mogu se ostvariti– no passaran!

- "Klečavci" su izmanipulirani ekstremisti koji (kao i njima slični) u režiji i produkciji svojih mentora izvode ove ridikulozne predstave. Dakako, tu se treba osvrnuti i na njihovo pravo da prema tim proklamiranim postulatima i žive, a svako licemjerje javno ogoliti kao što se na sreću počelo i događati. Međutim, voljela bih da nam to svoje poimanje "muževnosti" malo bolje pojasne, jer nemaju pravo nikoga prisiljavati da na taj način živi – prvenstveno žene u svojim zajednicama, a dužnost svakog moralnog čovjeka jest da ženama – ali i muškarcima - pomogne izaći iz takve zajednice, ako požele.

Žele zabraniti pobačaj u Hrvatskoj?

- Ovo je samo jedan od oblika borbe za zabranu pobačaja: "Hod za život", razne političke inicijative, obrazovni sustav u kojem se odbija uvesti seksualnu edukaciju i Građanski odgoj – to su pokušaji realizacije zabrane pobačaja. U tim nastojanjima "stupaju poput slonova" po zacrtanoj stazi, ignorirajući sve znanstvene – humanističke i medicinske spoznaje –koje su dovele do legalizacije pobačaja u suvremenim demokratskim državama. Pritom ignoriraju neosporivu činjenicu da je u svim ljudskim zajednicama – geografski i historijski – pobačaj bio prisutan, s više muka i zdravstvene nesigurnosti.

- Činjenica je da nema sto posto efikasne kontracepcije, da su ljudi, prvenstveno mladi, ponekad skloni neodgovornom seksualnom ponašanju i da se događaju neželjene trudnoće. Dakako, ne mora svaka neželjena trudnoća završiti pobačajem, ali ima situacija kad žena (a i muškarac ma koliko "muževan" bio!), jednostavno ne mogu prihvatiti (novo) roditeljstvo! I tim ljudima treba pomoći da tu nevolju prebrode sa što manje muke. Da ne govorim o onim drastičnim situacijama kad je trudnoća rizik za ženino psihičko i fizičko zdravlje, pa ponekad i sam život. Dakle, ta stečena prava svakako treba očuvati!

Treba li raskinuti Vatikanske ugovore?

- Ugovore sklopljene između Republike Hrvatske i Svete stolice treba svakako raskinuti – što prije, to bolje! Razlozi zato višekratno su isticani na našim skupovima i nadamo se, možda su predstojeći izbori mogućnost, da će budući sastav Sabora moći ostvariti potrebnu dvotrećinsku većinu da se oni raskinu! Na demokratskiji način nego što su sklopljeni.

- Vatikanski ugovori su štetni za građane Republike Hrvatske – bili oni katolici ili ne - jer je RH tim ugovorima stavljena u nepravedan i podčinjeni položaj, situaciju u kojoj samo daje, a ništa ne dobiva, u smislu društvenog utjecaja, kao i ekonomski. Takvi ugovori i utjecaj Crkve ne postoje ni u jednoj evropskoj državi. No ako naša vlast baš želi državu vratiti u srednji vijek obnavljajući feudalne privilegije Crkve, a velik dio građana je pri tom već i svela prvenstveno u ekonomskom smislu na "kmetski status" - trebamo li mi to podržavati i čekati da se koncept feudalnih nepravda i dalje širi? Smatram da i u Hrvatskoj ima dovoljno građana koji će se tome usprotiviti i ta nastojanja uspješno okončati!

Posted in Novosti.