[Poziv] Tribina “Sekularna kultura u Hrvatskoj u svjetlu novog popisa stanovništva”

Pozivamo vas na tribinu “Sekularna kultura u Hrvatskoj u svjetlu novog popisa stanovništva” koja će se održati u ponedjeljak, 14. studenog od 17:00 sati, u Zagrebu, u Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović, Preradovićeva ulica 5.

Tribinu zajednički organiziraju Zaklada Josip Sruk sekularist i Udruga Protagora.

Na tribini će govoriti Nikolina Hazdovac Bajić koja će prikazati svoje istraživanje, a uvodničari će biti Lino Veljak i Jaroslav Pecnik. Voditeljica će biti Vesna M. Puhovski, predsjednica Protagore i predsjednica Zakladne uprave Zaklade Josip Sruk sekularist.

Nakon izlaganja uslijedit će diskusija.

Nikolina Hazdovac Bajić sociologinja je religije. Doktorirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radila je na Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar kao znanstvena suradnica. Trenutno predaje na Sveučilištu u Dubrovniku. Njezini znanstveni interesi u sociologiji religije uključuju religiju u postsocijalističkom društvu, odnose vjere i države, nereligioznost i ateizam te (ne)religiju i medije. Autorica je brojnih znanstvenih članaka i poglavlja u međunarodnim časopisima i zbornicima studija. Od 2018. godine radi kao glavna suurednica međunarodnog znanstvenog časopisa Religion and Society in Central and Eastern Europe.

Lino Veljak (Rijeka, 1950.) predavao je filozofiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu do umirovljenja 2020. Objavio deset autorskih i još toliko uredničkih knjiga iz područja filozofije i socijalne teorije. Jedan od utemeljitelja Protagore, gdje obavlja dužnost potpredsjednika.

Jaroslav Pecnik rođen je 1950. u Osijeku, gdje i danas živi; umirovljeni sveučilišni nastavnik filozofije; dugogodišnji voditelj Suradnog centra HHO za ljudska prava u Slavoniji i Baranji i autor i koordinator nekoliko međunarodnih projekata o stanju ljudskih prava u RH, ratnim zločinima nad civilima (operacija Bljesak), kao i stanju religijskih i vjerničkih (ne vjerskih) sloboda u RH. Još uvijek (ali do kada, ne zna se) aktivan u društvenom (matični fakultet, ETF u Osijeku) i u javnom životu; piše kolumne za hrvatske, srpske i češke dnevnike i tjednike, te za domaće i inozemne stručne i znanstvene časopise, komentira kao politički analitičar aktualna zbivanja na TV-u (N1) i radio-postajama.

Posted in Aktivnosti, Novosti.