Novogodišnja čestitka

Poštovane/i i drage/i članice i članovi!

Za nama je godina koju su, nažalost, obilježili pandemija i potresi, što je svima, pa i nama, bitno otežalo provođenje niza aktivnosti u živo.

Proteklu godinu obilježilo je i daljnje nastojanje raznih snaga da naše društvo liše njegova ustavno zajamčenoga sekularnog karaktera te da građane i građanke dijeli na privilegirane vjernike i diskriminirane nevjernike. Diskriminacija je posebno izražena u području obrazovanja, a njezine su žrtve djeca ireligioznih građana, a posredno – negativnim posljedicama ove diskriminacije i cijelo društvo. Upozoravali smo na takve pojave i koristili sve raspoložive mogućnosti da zaštitimo žrtve klerikalne diskriminacije. Širili smo svijest o nužnosti očuvanja sekularnog karaktera države i društva, i to ćemo – vjerujemo u povoljnijim okolnostima – nastaviti činiti i u godini koja nam dolazi. Kao dio međunarodnog pokreta koji afirmira sekularne i humanističke vrijednosti, i dalje ćemo:

  • suprotstavljati se retradicionalizaciji i reklerikalizaciji društva,
  • pružati djelotvornu podršku žrtvama diskriminacije zasnovane kršenjem načela jednakopravnosti svih građana bez obzira na njihov svjetonazor,
  • zastupati ireligozni pogled na svijet.

Učinili smo određene korake na planu prevladavanja medijske marginalizacije, a uvjereni smo da ćemo na tom planu moći izvršiti – u vremenu koje predstoji – snažnije i vidljivije pomake.

Svatko tko nam u tome želi i/li može pomoći je dobrodošao!

Nismo ni masovna ni moćna udruga. No, unatoč svemu, mi smo tračak svjetla u mraku koji prijeti da nam proguta budućnost.

Stoga nastavljamo još promišljenije, još sistematičnije, još odlučnije!

Svima vama želimo puno zdravlja, zadovoljstva i sreće u novoj godini!

UO Protagore

Posted in Novosti.