Otvoreno pismo Zoranu Milanoviću prilikom početka predsjedničkog mandata

Udruga Protagora i Zaklada ,,Josip Sruk sekularist" poslale su dopis novoizabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću povodom pobjede na izborima te za početak mandata. Tekst oba pisma pročitajte niže.

 

"Zagreb, 24. veljače 2020.

Poštovani gospodine Milanović!

Naša udruga priključuje se čestitkama što ste ih s raznih strana dobili povodom Vašeg izbora za predsjednika Republike Hrvatske i preuzimanja te važne i odgovorne dužnosti.

Iskreno Vam želimo puno uspjeha u obavljanju predsjedničke dužnosti, kao i punoću osobne sreće i zadovoljstva.

Republika Hrvatska dobila je predsjednika kojim će se, vjerujemo, ponositi sve građanke i svi građani naše zemlje i koji će se u okviru svojih ustavnih ovlasti ustrajno zalagati za poštovanje demokratskih vrednota i Ustava Republike Hrvatske, te širiti duh tolerancije i princip dijaloga.

Posebno Vam čestitamo na skromnoj, ali veoma dostojanstvenoj inauguraciji, kojom ste pokazali pristojno građansko lice Hrvatske. Uvjereni smo da će izostanak pripadnika kriminogenog miljea s inauguracije označiti početak razdvajanja države od kriminala, te da izostanak velikodostojnika vjerskih zajednica neće upućivati na nekakvu marginalizaciju religije i vjere (kako bi to zlonamjernici htjeli tumačiti) nego obnovu sekularnog karaktera Republike Hrvatske, onih ustavno zajamčenih načela odvojenosti crkve od države koji su proteklih godina s raznih strana bili izvrgavani opasnim udarima.

Računajte, gospodine predsjedniče, da će Vam sve građanke i građani naše Hrvatske kojima je stalo do poštivanja Ustava i do očuvanja načela odvojenosti crkve od države (a uvjereni smo da predstavljamo većinu društva, jer ta većina uključuje i brojne vjernike i vjernice koji se gnušaju klerikalizacije društva) pružati odlučnu podršku u Vašim nastojanjima preobrazbe Republike Hrvatske u pristojnu i tolerantnu zemlju.

S poštovanjem"

 

"Zagreb, 03. ožujka 2020.

Poštovani g. Milanović!

Prije nekoliko dana obratili smo Vam se pismom za koje vjerujemo da je već stiglo i do Vas osobno.

Iako ste u drugom krugu predsjedničkih izbora dobili i naše glasove nismo Vam odmah željeli čestitati na izbornoj pobjedi jer smo željeli vidjeti Vaše prve javne nastupe te procijeniti koliko se oni podudaraju s našim idejama o uređenju države u kojoj bi se svi njeni građani osjećali dobro i uključeno – dakle u državi u kojoj su stupovi pravednosti vladavina prava, demokracija te kao neizbježna pretpostavka jednakopravnosti svih građanki i građana – sekularizam.

Smatramo da Hrvatska pripada civilizacijskom krugu u kojem vrednote jednakopravnosti i osjećaja potpune pripadnosti pripadaju u jednakoj mjeri svim njenim državljanima bez obzira na svjetonazor, spol, nacionalnost, seksualnu orijentaciju, obrazovanje, materijalni status.......

Način na koji ste organizirali predsjedničku inauguraciju, lista pozvanih uzvanika i Vaš osobni odnos prema njima te nadasve govor koji ste održali, potakli su među nama nadu da ćemo u Vama imati ako već ne partnera, onda barem istomišljenika koji će prepoznavati naše napore za izgradnju sekularizma i ravnopravnosti ireligioznih i religioznih građanina za što se već godinama zalažemo boreći se protiv na žalost sveprisutnih pojava diskriminacije ireligioznih građana, deklariranih ateista, a što je najvažnije i čime već ulazimo u temu ovog pisma – diskriminaciji djece.

Zgroženi smo Vašom, sad već službenom, odlukom da kao savjetnicu za obrazovanje postavite Jadranku Žarković Petenković, osobu koja se u svom profesionalnom djelovanju predstavila javnosti kao osoba koja ne poznaje, ne razumije niti ne uvažava vrednote koje ste i sami u svom nastupnom govoru najavili da ćete poštivati i nastojati ostvarivati. Osoba koju ste izabrali nije obrazovanje u Hrvatskoj unaprijedila ni na koji način – upravo suprotno! Suradnjom s udrugama koje šire svoje nazadnjačke i diskriminatorne teorije aktivno je takve stavove podupirala i promicala! Uz ove argumente kojima protestiramo protiv Vaše odluke, nužno je spomenuti još i činjenicu da se u javnom diskursu ističe kako je dotična osoba prijateljica Vaše supruge te se uz ovaj potpuno pogrešan izbor savjetnice za obrazovanje dodaje još i pitanje je li ona za tu dužnost izabrana zbog privatnih interesa te i na taj način dovodite u pitanje svoje deklarirane stavove.

Gospodine Predsjedniče – u svome nastupnom govoru vrlo lijepo ste iznijeli spoznaju da ćete i sami u svom radu ponekad pogriješiti te spremnost da greške, na koje budete upozoreni, promptno ispravite. Za pogrešan izbor savjetnice za obrazovanje su Vas već mnogi subjekti upozorili te se, pridružujući se tim protestima, iskreno nadamo da ćete grešku ispraviti u najkraćem mogućem roku!

Do tada primite naše pozdrave!"

 

 

 

Posted in Novosti.