Kreacionizam – Noina arka neznanja

Dosad su kreacionizam i doslovno tumačenje biblijskih tekstova bili isključivo američki fenomen. Nažalost, ta ideja i kulturološka pošast širi se i na Europu te joj svjedočimo i u Hrvatskoj.

Dio te ideje jest da je priča, tj. mit o Potopu stvarni povijesni događaj. Budimo realni: koliko smisla ima ideja da je neko božanstvo, ljutnje radi, u osamdeset dana potopilo čitav svijet i da smo svi mi potomci jednog Noe i njegove obitelji? Kao i obično, kreacionističke ideje su klasičan primjer neznanja i komfornog religijskog odbijanja realnosti. Sagledajmo zašto.

Kao prvo, neosporiva činjenica jest da je biblijski mit o potopu blago promijenjena kopija babilonskog Epa o Gilgamešu, preciznije njegove jedanaeste ploče. Ista govori o Utnapištinu kojemu je naređeno da sagradi plovilo velikih dimenzija te da unutar istog smjesti sve životinje u parovima te svoju obitelj kako bi ih spasio od planetarnog potopa koji su bogovi (!) planirali poslati na ljude. Tu istu priču izraeliti doslovce prepisuju, mjenajući samo imena (u duhu jezika), negdje u ←VI st. tijekom tzv. babilonskog zatočeništva. To je jedini povijesno utemeljeni period opisan u Bibliji, no ne i s neosporivim činjenicama. Jednako kao i mit o Mojsiju, ova je priča tek dio priručnika izraelitima napisanog u zatočeništvu i temelj je koji im daje legitimitet narodnosti, priprosto rečeno, rodni list.

Kao drugo, danas se u svijetu, posebno u SAD-u pokušava nametnuti ideja o istinitosti globalnog, planetarnog potopa. Najbolji primjer su turistički posjeti Grand Canyonu prilikom kojih se turistima objašnjava stvaranje istog u vrijeme biblijskog potopa, tj. prije tek nekoliko tisuća godina (!) i to instantno, ignorirajući potpuno sva saznanja geologije, paleontologije, arheologije, itd. koja neosporivo datiraju prirodni početak stvaranja Grand Canyona prije otprilike 17 milijuna godina.

Kao treće, biblijski, bliskoistočni mit ipak ima svoje povijesno uporište. Na veliku žalost kreacionista u potpuno prirodnim lokalnim, a ne planetarnim, pojavama. Naime, kao i danas, poplave su i u antičkom svijetu bile sasvim normalna pojava ( interaktivnu sliku globalnih poplava samo od 1985. do 2006. možete vidjeti na adresi http://www.dartmouth.edu/~floods/Archives/GlobalFloods1985-2006.gif , op. ur.). Pogotovo ako se uzme u obzir da su se gotovo sve primitivne civilizacije razvile baš u blizini rijeka, tj. izvora vode. Danas, zahvaljujući znanosti, znamo zašto dolazi do poplava. Primitivni antički svijet to znanje nije posjedovao te nije začuđujuće da gotovo sve kulture imaju mit o potopu. Svaki različit, jer ipak se radi o prostorno i vremenski drugačijem porijeklu istih. Jedna od poznatih teorija o porijeklu bliskoistočnih mitova o potopu jest ona o stvaranju Crnog mora nakon posljednjeg ledenog doba. Iako je posljednja datacija njegova stvaranja još uvijek diskutabilna, sigurna su manje ili više traumatična punjenja i pražnjenja Crnog mora tokom prethodnih 30000 godina.

Kao četvrto, vidljivo je da se ovdje radi o sasvim prirodnim procesima koji nemaju nikakve veze s transcedetalnim stvorenjima ili pojavama. Isti nisu planetarni, globalni ili univerzalni, već lokalni. Jesu li imali utjecaj na primitivne ljude? Sigurno. Sigurno koliko i činjenica da su prošla čitava tisućljeća prije zapisivanja istih, koji u tom trenutku nisu više bili vjerodostojan iskaz, već priče, oralnom predajom modificirani i pretjerani mitovi i legende.

U čemu je problem kod kreacionizma? Dok je ta glupa ljudska pojava limitirana na SAD ili manje razvijene zemlje, problema nema. Taj isti, glupi, zatucani, primitivni kreacionizam ulazi 'na mala vrata' i u Hrvatsku, koja je na sreću, kao buduća članica EU, potpisnica Rezolucije 1580 koja oštro osuđuje kreacionizam, njegova pseudo-učenja i metode. Ostaje nam samo nadati se da će ozbiljnost ovog problema ostati limitirana na zanemarivu nekolicinu pojedinaca i neutemeljenih, glupih ideja.

Posted in Kolumne, Luka Baričić.