Kako ne treba izlagati argumente

Nedavno, točnije 8. studenog ove godine, odlučih otići poslušati predavanje, javnu tribinu, prof. Ladislava Ilčića. Zašto? Instinkt znatiželje i previše puta pročitano 'Umijeće ratovanja' te naravno, malo čiste ludosti.

Prije svega, ni ja osobno se ne slažem s nespretnim uvođenjem zdravstvenog odgoja bez unaprijed dobro sastavljenog programa. No, je li potreban? Jest. Djeca ipak u 21. stoljeću moraju početi učiti o stvarima poput kontracepcije, spolno prenosivih bolesti, homoseksualnosti, te razliku između roda i spola.

Očekivah tako potkovanog, iskusnog predavača s jakim argumentima, racionalno obrazložene činjenice zbog kojih je zdravstveni odgoj opasan za djecu, kad ono - muko moja, ni jedne smislene rečenice. Ali eto, idemo to podrobnije razmotriti.

Gospodinu Ladislavu prvo je zasmetalo što ne postoji program već nekoliko tisuća stranica preporučene literature, među kojom naravno nijedan tekst s tobožnjim kršćanskim vrijednostima, teorijama, mitovima ili što ti ja znam. Nakon toga, na moje iznenađenje (naime otišao sam bez predrasuda, očekujući zanimljivo predavanje) iz tih nekoliko tisuća stranica, gospodin je izvadio tek nekolicinu, nekih tri ili četiri rečenice. MOLIM? Sva ta pobuna i hajka radi tek par nepodobnih rečenica? Prvo mu je zasmetalo tumačenje roda i spola, tj. famozna rečenica "Ja sam muškarac s vaginom" ("Djecu se uči da bez obzira na svoj spol, mogu odabrati rod, poput heteroseksualnog, homoseksualnog, transeksualnog, biseksualnog, da neće pogriješiti ako kažu 'Ja sam muškarac s vaginom', kako se može odlučiti jesi li muškarac ili žena...."). Pa pitanje spolno prenosivih bolesti i spolnih odnosa, te na kraju pitanje spolnog samozadovoljavanja. („Kako reagirati kada primijetimo da se naše dijete samozadovoljava? Smatramo kako je to što se dodiruješ odlično, ali bi bilo u redu da to činiš u svojoj sobi.“). Naravno, između smislenog razgovora i prijetnje paklom, valjda im je draže ovo drugo. Sve s izgovorom da dopuštanje i toleriranje istih krši temeljne ljudske vrijednosti, koje je na moj upit tek šturo nabrojio kao ljubav i vjernost, a iskopao tko zna odakle.

Gdje je sad tu problem? Naravno, naši dragi katolici tvrde kako nastanak homoseksualnosti ostaje velikim dijelom neprotumačiv jer "čovjek je heteroseksualan, odnosno po svojoj naravi i Božjoj namisli usmjeren je na ostvarenje odgovorne ljubavi s osobom drugog spola" iako je znanost dovoljno dobro protumačila homoseksualnost i ljubav. (Citirat ću eto sam sebe: "Ljubav, nije ništa apstraktno, transcedentalno, natprirodno. Naprotiv. Ljubav je, kao svaka druga emocija, reakcija na razne podražaje, a najviše one kemijske. U prirodi, "normalna", standardna reakcija je mužjak/testosteron <–> ženka/estrogen, prilikom čega se oslobađaju neuroprijenosnici i neuropeptidi koje poznajemo kao dopamin, adrenalin, endorfin i enkefalin, te stvaraju u mozgu osjećaj ugode. Onako, uličnim žargonom rečeno, ljubav je jedan od prirodnih tripova uzrokovan legalnim drogama koje proizvodi naše tijelo. U prirodi, naravno, postoje odstupanja. Kod svih životinja, pa tako i čovjeka, dogodi se da receptori reagiraju samo na podražaje istog spola. To odstupanje je sasvim normalno i prirodno. Ne radi se o patologiji, bolesti, razvratu, ni tome slično.") Ah, i da dodam, nedorečenost g. Ilčića očitovala se i u nespretnom naklapanju između "božje volje" i "prirode", naravno, termini korišteni napamet jer je to ionako za većinu publike ista stvar (?!). Napada se naime takozvana homoseksualna propaganda zato što je napušten i izostavljen GROZD-ov program, koji je, budimo iskreni, čista katolička propaganda... Pa dobro tko tu koga..? Možda svim tim zabrinutim roditeljima treba objasniti kako problem spolnosti, seksa, spolnog samozadovoljavanja, nije u školskom i kućnom obrazovanju, već u činjenici da djeca imaju spolne organe. Eto jednom adolescentu je dosta vožnja u automobilu ili autobusu, dvije ili tri rupe na cesti i paf, erekcija! Nakon tuša, kupanja dosta da pređe ručnikom preko intimnih djelova i paf... opet erekcija. Pa tu dodajte malo televizije pa novine, sve puno vizualnih materijala koje će tog istog adolescenta motivirati na samozadovoljavanje ili spolni odnos, htjeli to roditelji ili ne. (Pišem ovo samo zato jer sam muško te imam iskustva samo s erekcijom.)

Sve ovo bi još i imalo smisla da se o samozadovoljavanju, kontracepciji, spolnim odnosima itd. u školama nije već odavno učilo. Ja sam sa školom završio davne 2003. ali se dobro sjećam nastave biologije gdje je u udžbeniku postojalo čitavo poglavlje o ovoj tematici. Čak se i na satovima razredne nastave o tome raspravljalo (razrednik je čak i rekao kako moramo jer se to nalazi u programu iste).

Pitao sam ja tog Ilčića i što misli kakva bi trebala biti alternativa, a dobio još jedan super licemjerni odgovor. Izbor! Valjda je mislio na isti onaj izbor koji se daje djeci i roditeljima s vjeronaukom u osnovnim školama, a eto, kako pokušavaju, i u vrtićima.

Najjači argument korišten u ovom "predavanju" jest onaj statistički. Po tvrdnjama Ilčića, 89% roditelja odlučilo se za GROZD-ov program, a tek 11% protiv. U prvom trenutku pomislio sam kako se radi o impresivnom podatku. A onda je uslijedilo objašnjenje - naime do tih brojki došlo se na temelju jednog - ponavljam: jednog - roditeljskog sastanka. Možda da se Ilčić vrati u školske klupe na satove statistike.

A onda, nakon tog naklapanja intervencija publike te mr. don Josipa Periša... E to treba doživjeti da bi se vjerovalo. Scene koje sam dosad gledao samo na televiziji, u kontekstima američkih mormonskih, evangelističkih, kreacionističkih okupljanja. Sveprisutni kršćanski kompleks žrtve, prisutan otkad ga je Pavao iz Tarsa prvi put predstavio paleokršćanima, a ovi danas ga sasvim odlično koriste u svrhe vlastite propagande (dok im naravno navodna propaganda drugih smeta... A da im tko objasni značenje te riječi...). Licemjerje ad hoc u obliku pozivanja na Ustav, naravno jer im to sad odgovara da bi kasnije prijetili bilo kome tko zaprijeti otkazom(??) vjeroučiteljima, koji su zaposleni u javnim školama na temelju ugovora sa SS-om a ne Ustava, jer njih se, kao i svete krave, ne smije dirati......

Zaključak? Nema ga, bar ne smislenog. Znam samo da mi je nakon ovih otprilike 90 minuta bilo potrebno pivo ili dva te da me dan poslije boljela glava (ne od alkohola, prije nego neka zla duša krivo pomisli). Neka tih katolibana u četiri zida svojih sjemeništa, crkvi.... Ovaj svijet ide naprijed bez religioznih gluposti, a oni nek se bune koliko hoće. Pametni ljudi, razumni ljudi će ih slušati i smijati im se, neki ih žaliti. To jedino i zaslužuju.

Posted in Kolumne, Luka Baričić.