Jezero, jezera, Jezerinac gluposti

Kao i svako jutro (čitaj: rano popodne) uz kavu jednostavno moram pročitati "Slobodnu". Ipak sam ja tipični, zatucani, lijeni Dalmatinac, te mi je to genetska obaveza. Ponekad, nažalost poželim da to i nije tako, jer naletim na naslove koji jednostavno razbjesne čovjeka (iako se to dogodi i čitajući i druge medije). Otvaram tako stranicu u pregledniku, kad ono, izuzetno ružan naslov "Mons. Jezerinac pozvao na istinu o Domovinskom ratu". Uz riječi "Ostanimo uz istinu o Domovinskom ratu i uz njegove plemenite nakane" i "Samo istinom možemo očuvati trajnu memoriju na velika djela, zanos i ljubav kojom su hrvatski branitelji krenuli u obranu domovine..."

Sad će me netko pitati što mi to smeta. Da razjasnim, ne zanima mene Domovinski rat, već to što jedan teolog opet po tko zna koji put koristi povijest za svoju propagandu šireći u javnost neznanje i gomilu gluposti. Zašto? Gospodin teolog bi trebao znati da povijest ne poznaje riječ "istina". Povijest mora biti vjerodostojna, a ne istinita. Povijest kao znanost odbija termin "povijesna istina". Istina je filozofski, a ne povijesni pojam. Povijest koristi činjenice (razne vrste dokumenata, pisanih, materijalnih) te pomoću njih stvara teorije koje su podložne promjenama - ako se pojave novi, nepoznati dokumenti. Uzimajući u obzir i da povijest nije egzaktna znanost, termin koji se koristi jest 'vjerodostojno'. Banalno rečeno, vjerodostojno je najbliže moguće istini. Ali naravno, povijest je humanistička znanost te naš monsinjor, teolog o njoj nema pojma. A još k tomu, teologija nije znanost.

I što je to "istina" za njega? Ona da su za rat krivi ateisti kad je svojom izjavom šokirao javnost ("Ovaj agresorski rat koji je bio - to je posljedica ateizacije, bezboštva i odbijanja Boga"). Moj šjor Jezerinac… Šjor, jer ja te vaše pseudo-titule ne priznajem, pokrijte se ušima i zatvorite više usta. "Protagora" vam je već odgovorila, a ja ću samo dodati: prije nego počnete davati izjave informirajte se, učite.... RAZMISLITE! Jer kako vi znate, kad su sukobi počeli cijelom Hrvatskom, njenim ulicama, trgovima, rivama se orilo "Bog i Hrvati". Moj otac je s fronte donosio na kile plastičnih krunica, onih ružnih, plavih, crnih, rozih sa stiliziranim Isusom, onih koje sam zvao, i još uvijek ih zovem - "krunicama za jednokratnu upotrebu". Pri odlasku na frontu posljednja osoba koju su vojnici vidjeli bila je svećenik koji je blagoslivljao iste.

I zar vas nije sram koristiti riječ "istina", a svakodnevno naglašavate svom stadu kako nisu važne činjenice, već kako je važno vjerovati?!

Ovim tekstom, ako ga itko od vas, hramskog osoblja ( svećenika ) pročita želim vam prijateljski poručiti: ostavite se povijesti, znanosti generalno, jer vaše neznanje, glupost te poruke uvjetovane istima ne stvaraju ništa drugo nego mržnju, diskriminaciju i netoleranciju. Ateističke organizacije (među njima i "Protagora") su uvijek pozivali isključivo na suprotno od toga.

Istina je da s ovakvim izjavama vi, kler, nažalost ne zaslužujete toleranciju i uvažavanje. S njima samo uvjetujete povećanje broja kritika i oštrih napada na vaš račun. Ali budimo iskreni i vjerodostojni, u potpunosti ih zaslužujete.

Posted in Kolumne, Luka Baričić.