Atlantida i Torinsko platno


Ma o čemu ja to? Što to oni imaju zajedničko? Da bi to objasnili, razmotrimo obje jedinice ovog naslova.

Atlantida, davno izgubljeni kontinent, potonuo usred ogromne kataklizme nestavši zauvijek. Civlizacija Atlantide ostavila je za sobom tek malo dokaza o svom postojanju, iako se radilo o mega-super-naprednoj civilizaciji nestaloj prije 10 do 12 tisuća godina. Stručnjaci koji se bave proučavanjem iste zovu se ‘atlantolozi’.

Torinsko platno, gotovo savršeno sačuvani posmrtni pokrov Isusa Krista, danas se čuva u Katedrali Sv. Ivana Krstitelja u Torinu. Jedna je od najsvetijih kršćanskih relikvija. Osobe koje se bave analizom platna i njegovim proučavanjem nazivaju se ‘sindolozi’ (lat. sindone – platno).

Ma nemoj…. Da, to bi bila istina da nije, onako jednostavno rečeno, gomila gluposti. Atlantida nije ništa više od obične metafore naprednog društva uništenog zbog vlastite korumpiranosti. Torinsko platno je obična krivotvorina. Ipak, razmotrimo ih malo bolje.

Dokaza o postojanju Atlantide nema, osim onih koje ‘atlantolozi’ smatraju takvima. Nekakve potopljene antičke ceste koje nisu ništa drugo do odbačenih balastnih i građevinskih materijala koji su smetali nekom brodu u putovanju. Linije na obalama Afrike koje su se pokazale ništa više nego kanali za vodu portugalskih kolonija. Torinsko platno je više puta do sad analizirano i većina rezultata vjerodostojno pokazuje da se radi o kasnosrednjovjekovnoj rukotvorini. I onih par rezultata koji favoriziraju ideju o Isusovu pokrovu samo su plod manipulacije religioznih znanstvenika (nazvao sam ih znanstvenicima samo pristojnosti radi, znanstvenik ne smije biti religiozan). Svi pričaju o anatomski točnim prikazima raspeća, krune od trnja, tokova krvi, itd. No nitko do sada nije pogledao fiziologiju osobe. Stavimo na stranu da Rimljani nisu nikad razapinjali već vješali na stup (zamislite samo kršćane danas sa zlatnim lančićem i stupom na njemu). Stavit ćemo na stranu i to da Isus nije nikad postojao. Ako je Isus ikad rođen u Palestini, Izraelu, na Bliskom Istoku, bio je semitskog, hebrejskog, aramejskog, kaananskog porijekla, dakle fiziološki sličan današnjim Palestincima, Kurdima i ostalim semitskim populacijama na Bliskom i Srednjem Istoku. Dakle, svatko pametan tko pogleda lik na platnu vidjet će da takve bliskoistočne fiziologije NEMA. Radi se o onoj ‘zapadnjačkoj’, europskoj. Ukratko, osoba na platnu nema ama baš nikakve veze sa eventualnim Isusom Kristom, rođenim u Betlehemu, Nazarećaninu, itd.

Dobro sad, što je to zajedničko Isusu i Atlantidi, o čemu ja to? Vrlo jednostavno. Kad bismo isušili sva mora i podigli svaki kamenčić ove planete i pokazali ‘atlantolozima’ da Atlantide nema, opet bi se našao neki fanatik koji bi nas pokušao uvjeriti kako su oni ipak bili napredna civilizacija koja je otišla u svemir ne ostavivši nikakav trag. Za Torinsko platno vrijedi isto. Nijedna znanstveno vjerodostojna analiza neće uvjeriti nekog fanatika. Odgovori će uvijek biti isti: kako nije analiziran dobar predio platna, kako je tkanina kontaminirana, kako nije bitna fiziologija jer je Isus bio bog i tako dalje, do one najslavnije ‘Treba vjerovati’. Iako se radi o znanstvenoj fantastici s jedne strane te religiji s druge i koliko god se mi blesavi i glupi znanstvenici, humanisti, trudili argumentirano predstaviti činjenice, uvijek će se naći neki religijom vođeni redikul. Preostaje nam samo slegnuti ramenima te promrmljati onu staru latinsku izreku: quod gratis asseritur, gratis negatur (bez razloga vjerovano, bez razloga negirano).

Važno je za kraj dodati kako su ona zanimanja ‘atlantolog’ i ‘sindolog’ jednaka danas popularnoj televizijskoj pojavi gdje se nekim hodajućim javnim nakupinama gluposti navode zanimanja poput ‘starleta’.

 

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav Udruge.

Posted in Kolumne.